Op 15 juni  2018 was het opnieuw 'internationale dag tegen ouderenmis(be)handeling'. 
Het thema OMB kreeg op die dag enige aandacht vanuit de pers. 
We waren te horen op het Ochtendnieuws van Radio1 en StuBru en Roos Crabbe, psychologe, bracht een boeiende getuigenis als hulpverlener die met deze problematiek in aanraking komt tijdens 'Middagpost' op Radio 2 Oost-Vlaanderen. 
Onze perstekst werd ook opgenomen door het Kennisplein, was te lezen in de nieuwsbrief van de Vlaamse Ouderenraad en het online-platform van VRT NWS https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/14/vloco-vraagt-meer-aandacht-voor-mishandeling-van-ouderen/ _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 juni is de internationale dag tegen ouderenmis(be)handeling (OMB) en dus het uitgelezen moment voor het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO) om de problematiek onder de aandacht te brengen. Die dag ging in Gent onze inspiratiedag voor hulpverleners en intermediairs door. Na een korte inleiding door Alain Slock en Stefaan Berteloot (raadgever ouderenzorg van het kabinet van minister Vandeurzen) konden de deelnemers aan de slag in 4 workshops. Er was niet alleen aandacht voor zorgend communiceren en het omgaan met zorgweigering, maar ook de vele juridische aspecten bij dementie en het uitschrijven van een protocol rond OMB kwamen aan bod.
Uit de reacties achteraf blijkt dat hulpverleners nog steeds met heel veel vragen zitten rond de vaak complexe aanpak van de problematiek en daarin ook ondersteuning zoeken. Opvallend is ook dat meer en meer organisaties werk maken van het uitschrijven van een protocol.

Hierbij zijn de documenten van de sprekers te raadplegen:

Op 13 juni 2017 werd de nieuwe campagne van Hulplijn 1712 gelanceerd. Deze is specifiek gericht op geweld tegen ouderen.

Het Jaarverslag 2016 van VLOCO is beschikbaar! Lees hier het persbericht of neem direct een kijkje in het volledige jaarverslag.

Het programma van onze Inspiratiedag op donderdag 15 juni 2017 staat op punt.

In een recordtempo waren de inschrijvingen VOLZET.


Indien u zich alsnog wil laten registreren op de wachtlijst kan dit via ouderen@cawoostvlaanderen.be

Mocht er een plaats vrijkomen, dan contacteren wij u asap; betalen is dus nu nog niet aan de orde.


Printvriendelijke versie

Inschrijven kan via deze link dus niet meer.


Het topic 'Wat nu' is vanaf nu beschikbaar met onder andere een stappenplan wat te doen bij (vermoeden van) ouderenmis(be)handeling.


Deze week besteedt Ann Peuteman in Knack uitvoerig aandacht aan financieel misbruik bij ouderen. Ook bij VLOCO merken we dat dit heel wat vragen en bezorgdheden oproept bij hulpverleners. Vaak gaat de problematiek ook samen met andere vormen van mis(be)handeling, zoals fysiek of psychisch geweld.

Jaarlijks 100.000 bejaarden slachtoffer van financieel misbruik

VTM Nieuws (12/10/2016) maakte een korte reportage over de problematiek, te bekijken via
deze link: http://nieuws.vtm.be/video/?f%5B0%5D=im_field_categorie%3A216&aid=210257
Nieuws