NOVEMBER 2024
18 - 22 november - Week van de ouderen
Van
18 tot en met 22 november vindt de Week van de Ouderen plaats. Dit
initiatief omvat diverse activiteiten die speciaal zijn opgezet om
ouderen te ondersteunen en te inspireren. Enkele hoogtepunten zijn:
Blijf in beweging: Sport
Vlaanderen lanceert het platform Blijf in beweging, waar ouderen onder
begeleiding van trainers en sportbegeleiders actief kunnen blijven. Het
platform biedt meer dan 100 filmpjes met sportoefeningen, evenals
nuttige weetjes en tips om op een verantwoorde manier te sporten. Meer weten? Klik hier.
- Voorleesweek:
De voorleesweek valt in 2024 samen met de Week van de Ouderen. Tussen
18 en 31 november organiseert de VRT interactieve en intergenerationele
voorleessessies op diverse locaties. Meer weten? Klik hier.
- Intergenerationele lessen aan Artevelde Hogeschool:
Ouderen kregen deze week de kans om lessen bij te wonen aan de
Arteveldehogeschool in Gent. Dit project stimuleert een samenwerking
tussen generaties, waarbij zowel studenten als ouderen samen leren en
ervaringen uitwisselen. Meer weten? Klik hier.
OKTOBER 2024 21 - 25 oktober - Week van de jonge mantelzorger Van
21 tot 25 oktober is het de week van de jonge mantelzorger. Waarbij
VLaams Expertisepunt Mantelzorg vraagt voor aandacht en (h)erkenning
voor deze jongeren. Voor jonge mantelzorgers zijn hun zorgen vaak zo
vanzelfsprekend dat ze zelf niet eens beseffen dat ze jonge mantelzorger
zijn. Ze nemen extra zorgen op, maken zich vaker zorgen of missen de
nodige zorg en aandacht voor zichzelf. En ze zijn met meer dan je denkt.
Daarom wilt het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg tijdens de Week van de
jonge Mantelzorger deze jonge mantelzorgers zichtbaar maken. Op
vrijdag 25 oktober wordt de week afgesloten met een gratis event voor
de jonge mantelzorger zelf. Jonge mantelzorgers zijn daar welkom met een
vriend(in) voor een gezellig namiddag en avond vol ontmoetingen,
workshops, muziek, lekker eten en een drankje.
Locatie: Hal 5 in Leuven Meer weten? Klik hier.
Nieuwe toolbox De Praatpicknick Ouderenmis(be)handeling is een groot taboe en komt in verschillende vormen voor: fysiek, financieel of seksueel misbruik, verwaarlozing, maar ook gedrag zoals betuttelen, infantiliseren of stereotyperen (ook wel ageism genoemd). Zowel professionals als ouderen zelf, weten er weinig over. Hoewel maar liefst 1 op 6 van de 60-plussers ouderenmis(be)handeling ervaren, wordt er nauwelijks over gesproken. Daarom ontwikkelde UCLL Hogeschool samen met een ouderen en een grote verscheidenheid aan professionals De Praatpicknick. Hiermee kan je aan de slag met actieve senioren in het netwerk van je organisatie, om hen te versterken en sensibiliseren nog voor ze kwetsbaarder worden voor ouderenmis(be)handeling. De methodiek maakt het thema ouderenmis(be)handeling op een laagdrempelige manier bespreekbaar in een reeks van 3 afzonderlijke Praatpicknicks: - Financiën en formaliteiten
- Grenzen bewaken
- Stereotypering van ouderen
De Praatpicknick bevat alle materialen en informatie die je nodig hebt: - Een handleiding met informatie over het onderzoek en het concept van De Praatpicknick en en een infogids met heldere informatie over ouderenmis(be)handeling
- Drie pakketten met aangepaste materialen voor elke thematische praatpicknick
- Online beschikbaar gebruiksmateriaal, zoals audiofragmenten, posters en dankkaarten
>> Meer weten? Klik hier.
Lezing: de Avonden: Ann Peuteman Rebels. Het verzet van 75-plussers Het begint als je lijf niet zo goed meer meewil. Met de beste bedoelingen neemt je omgeving je dan alles uit handen wat het leven leuk en spannend maakt: je auto, je geld, lekker koken, intimiteit, je privacy,... Tot er niet zo gek veel meer overblijft om ’s ochtends voor op te staan. Zo wordt het voor een 75-plusser steeds moeilijker om de touwtjes van zijn eigen leven in handen te houden. Maar het kán anders. In haar lezingen en workshops laat Ann Peuteman aan de hand van vele voorbeelden en getuigenissen zien hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen ook na hun 80ste kunnen blijven wie ze altijd al zijn geweest - zelfs als ze in een woonzorgcentrum wonen. En dat blijkt een pak eenvoudiger te zijn dan je zou denken. Ann Peuteman is redactrice bij Knack en verdiept zich al jaren in het leven en de rechten van ouderen. Daarover schreef ze 'Grijsgedraaid', 'Verplant' en 'Rebels'. Wanneer? Donderdag 23 mei 2024 van 20u tot 21u30 Waar? Bibliotheek Destelbergen, Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergen Kostprijs: €3
Georganiseerd door Bibliotheek Destelbergen
Congres Ouderenzorg: Nabijheid en intimiteit, uitdagingen voor elke professionele hulpverlener in de ouderenzorg In de ouderenzorg heeft elke discipline haar eigen unieke ’technische’ vaardigheden en expertise. Toch blijft de ultieme missie voor elke professionele zorgverlener het koesteren van een nauwe band met de ouderen. Hier draait alles om empathie, begrip, liefdevolle zorg, ondersteuning en troost bieden. Ook de menselijke behoefte aan genegenheid mogen we niet vergeten. Dit draagt bij aan het geluk en het welzijn van onze ouderen. Praktisch:
Datum: 16/05/2024 Uur: 9u30 tot 17u Locatie: De Stroming, Auditorium, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen Kostprijs: €130 Organisatie: Gompel & Svacina
De Verenigingspil
De Verenigingspil is een 'nieuwe' oplossing voor mensen die eenzaam zijn of die zich niet goed in hun vel voelen en nood hebben aan echte, fysieke warme contacten. Het is natuurlijk geen echt medicijn, als je het doosje opent, zit er een bijsluiter met een stappenplan die je leidt naar de meest geschikte vereniging.
Naast een oplossing is De Verenigingspil een handig instrument voor alle eerstelijnswerkers (huisartsen, apothekers, psychologen...) om mensen in eenzaamheid te leiden naar een vereniging. Bovendien geeft De Verenigingspil elk van ons iets concreets in handen om het gesprek aan te gaan met iemand waarvan je denkt dat hij/zij er mee gebaat is.
Tot slot, is De Verenigingspil een symbool om in onze huidige samenleving net meer in te zetten op fysieke contacten en echte verbinding tussen mensen en het verenigingsleven. Zeker in een samenleving waarin we volop aan het digitaliseren zijn, de fysieke loketten en buurtwinkels verdwijnen... en we kampen met hoge eenzaamheidscijfers.
22/02/2024 - Europese Dag van het Slachtoffer
Op 22 februari is het de Europese Dag van het Slachtoffer, hét moment om de website www.slachtofferzorg.be terug in de kijker te zetten. Slachtofferzorg.be is een belangrijke bron van informatie en ondersteuning voor slachtoffers.
Op deze website vinden slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en aanslagen informatie op juridisch, praktisch en emotioneel vlak. Ook naasten van deze slachtoffers, nabestaanden en getuigen kunnen op deze website terecht. Voor verschillende feiten biedt de website specifieke informatie en wordt er dieper ingegaan op wat slachtoffers zelf kunnen doen en wie hen kan helpen. Zo werd de website onlangs aangevuld met informatie rond een woningbrand, een arbeidsongeval en ouderenmis(be)handeling.
Theatervoorstelling De Generatie komt naar Gent!
Ze noemen ons de oudjes. De Stille Generatie. De Vooroorlogse Generatie. De Protestgeneratie. De Generatie X. Sommigen spreken zelfs van de Verloren Generatie. Eén ding is zeker: de Stille Generatie heeft lang genoeg gezwegen.
Vandaag verenigen wij ons en nemen wij het woord. Vanaf nu zal niets nog hetzelfde zijn. Dit is de eerste dag van de rest van ons leven. Vandaag voor morgen. Nu voor later. De jongste van ons is 65, de oudste 90. Wij vertellen u onze verhalen. Verhalen over loslaten en vastklampen. Over groeien en ineenkrimpen. Over boeien en vleugels. Over zijn en niet helemaal meer kunnen.
'De Generatie’ is een theatervoorstelling van Grijs aan Zet, een project van Avansa Mid- en Zuidwest, theatercollectief Het Bataljong en Amnesty International Vlaanderen. Spel: Heleen Allary, Marie-Paule Debaere, Amel Chadi, Kathleen Claerhout, Romain Debaere, Lydie Debonne, Myriam Decock, Raph Degryse, Christine De Waele, Willy Houthoofd, Hilde Oplinus, Patrick Scheire, Sytske Vanbergen, Veroniek Van De Ginste, Marc Vandenberghe, Chilo Vanlerberghe, Chantal Vanneste, Ilse Vanommeslaeghe, Marie-Hélène Ver Eecke, Urbain Vermandere, Hilde Verstraete en Linda Wyffels.
Datum voorstelling: 2 maart 2024 Locatie: Tinnenpot, Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent
Bereikbaarheid VLOCO tijdens de kerstperiode VLOCO is gesloten: - van 22 december 2023 tot en met 7 januari 2024
Wil je als burger graag met iemand praten over ouderenmis(be)handeling? Bij de hulplijn 1712 kan u terecht met al uw vragen over geweld, ook bij ouderen.
1712 is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9u en 18u. Je kan ook mailen of chatten.
Vrijwilligers gezocht
De Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg doen een grootschalige enquête naar de kwaliteit van woonzorgcentra bij de bewoners zelf. Met de kwaliteitsbevraging wil de organisatie verbeterpunten aanreiken aan woonzorgcentra. En toekomstige bewoners betrouwbare info geven over wonen en leven in woonzorgcentra. De bewoners zijn dan ook de ervaringsdeskundigen.
Hiervoor zijn zij opzoek naar 600 vrijwilligers die enquêtes willen afnemen in één van de 400 deelnemende woonzorgcentra in de eigen regio. Het gaat om een engagement van enkele dagen tussen maart en juli 2024. Ervaring in het afnemen van enquêtes is niet vereist want je krijgt een opleidingsdag en je wordt permanent ondersteund. Bovendien krijgen de vrijwilligers een vergoeding.
Geïnteresseerd?
Bereikbaarheid VLOCO tijdens de herfstvakantie
VLOCO is gesloten: - van 30 oktober 2023 tot en met 6 november 2023
Wil je als burger graag met iemand praten over ouderenmis(be)handeling? Bij de hulplijn 1712 kan u terecht met al uw vragen over geweld, ook bij ouderen.
1712 is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9u en 18u. Je kan ook mailen of chatten.
Uitgesloten: een kortfilm over digitale uitsluiting
Uitgesloten is een kortfilm ontwikkeld door het Kenniscentrum voor Welzijn, Wonen en Zorg. Naast entertainen, sensibiliseert deze film ook over digitale uitsluiting. Deze film is een ideale gespreksstarter én bewustmaker zowel voor organisaties en professionals die werken rond dit thema als voor mensen die al dan niet getroffen worden door digitale uitsluiting.
Synopsis: Tom en Nico, cafévrienden, krijgen een nieuwe jonge barvrouw in hun stamcafé. Tom, vrijgezel met een klein netwerk, wil zelfstandige worden om haar te verleiden. Nico wil hem helpen maar Tom botst tegen een digitale muur die hem alle moed doet verliezen in zijn eigen kleine wereld. Het loopt allemaal anders dan verwacht
Praktisch: - Speelduur: 32 minuten - Genre: sociale fictie, humor, romantiek - NL/FR gesproken - NL/FR/ENG/NL+FR ondertiteld
Contact: Wil je meer info over de film of wil je de film vertonen in jouw organisatie? Contacteer Frank Tierens via frank.tierens@kenniscentrumwwz.be.
Vergeet dementie, onthou mens
De campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' lanceerde een nieuw animatiefilmpje om dementie bespreekbaar te stellen.
ONTDEK 'GRIJS AAN ZET' EN GA IN GESPREK OVER DE RECHTEN VAN OUDEREN TIJDENS DE DIALOOGTAFELS
Ontdek 'Grijs aan Zet' op donderdag 19 oktober in ARhus en ga in gesprek over de rechten van ouderen tijdens de dialoogtafels.
Het boek 'Grijs aan Zet' vertelt over een experiment waarbij Avansa een jaar lang naar woonzorgcentra, serviceflats, mensen thuis, dorpshuizen en bijeenkomsten van senioren trok om er te luisteren naar hun verhalen. Verhalen over vroeger en nu. Over muren waar ze op botsen en dromen die ze koesteren. Over eenzaamheid en verbondenheid. Over zijn en niet meer kunnen of mogen zijn. Het boek verscheen in maart 2023 en is het resultaat van dit onderzoek.
"Wanneer we ouder worden, wordt er minder naar ons geluisterd. Beslissingen worden uit handen genomen en volwaardig deelnemen aan het maatschappelijke leven wordt steeds moeilijker. Onze meest fundamentele rechten komen vaak in het gedrang."
In het boek staan ontroerende verhalen. Die legde Avansa voor aan 18 experten: gerontologen, onderzoekers in de mensenrechten, rechters en professionals uit de ouderensector. Zij maakten een schets van wat fout loopt, maar vooral: wat en hoe het beter kan. Ook VLOCO schreef een hoofdstuk.
Na de boekvoorstelling kan je aansluiten bij verschillende dialoogtafels. Elke dialoogtafel raakt een bepaald hoofdstuk of thema uit het boek, zoals digitalisering, mantelzorg of de betutteling van ouderen.
I.h.k.v. het project 'Grijs aan Zet'
Praktisch:
Datum 19/10/2023 Locatie: ARhus De Munt, De Munt 8, Roeselare Uur: 14u tot 17u Kostprijs: €8 (inclusief 2 drankjes in het café) Organisatie: Avansa MZW, Bataljong, Stad Roeselare, ARhus, netwerk woonzorgcentra, SAR, Amnesty International, Grijs aan Zet
Video Let's talk about ageism
De Canadese organisatie "Elder Abuse Prevention Ontario" lanceerde een nieuwe video om ageism onder de aandacht te brengen.
Ageism gaat over leeftijdsdiscriminatie, maar evengoed over stereotiep denken en vooroordelen over een bepaalde leeftijdsgroep. Kinderen, maar ook ouderen hebben hier vaak mee te maken: ouderen worden beschouwd als zwak en passief, 70-plussers kunnen geen kredietkaart meer krijgen, ouderen hebben een zee van tijd en zouden dus beter enkel in de week winkelen, enz. De negatieve impact van ageism zit niet alleen in het discrimeneren of het uiten van vooroordelen, maar ook in het voor waar aannemen van de stereotypen met dezelfde negatieve instelling als we zelf verouderen tot gevolg. Vandaar het belang om ageism tegen te gaan.
Bereikbaarheid VLOCO in juli en augustus
VLOCO is gesloten: - van vrijdag 21 juli tot en met vrijdag 28 juli
- van maandag 14 augustus tot en met vrijdag 1 september
Wil je als burger graag met iemand praten over ouderenmis(be)handeling? Bij de hulplijn 1712 kan u terecht met al uw vragen over geweld, ook bij ouderen.
1712 is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9u en 18u. Je kan ook mailen of chatten.
15 juni 2023 Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling Elk jaar staat 15 juni in het teken van het thema ouderenmis(be)handeling en vraagt VLOCO extra aandacht voor dit thema. En dat is broodnodig, want rond het thema heerst nog veel taboe. In Vlaanderen werden vorig jaar 1122 situaties van ouderenmis(be)handeling geregistreerd door VLOCO, de CAW’s en hulplijn 1712. Dit cijfer gaat specifiek over mis(be)handeling bij ouderen vanaf 60 jaar door personen die ze goed kennen en die ze vertrouwen: hun partner, kinderen of kleinkinderen, een professional. Het aantal meldingen in Vlaanderen is dus sowieso het topje van de ijsberg en dat heeft te maken met allerlei taboefactoren die meespelen. Er is veel schaamte om te moeten toegeven dat ze onheus behandeld worden, maar ook een sterke loyaliteit: “Het is en blijft mijn kind, mijn partner of … Slechts 1 op de 2 ouderen spreekt er met iemand over. >> Bekijk hier de infographics over de meldingen OMB in 2022 >> Bekijk hier video 1 die we maakten in aanloop van 15 juni >> Bekijk hier video 2 die we maakten in aanloop van 15 juni >> Bekijk hier video 3 die we maakten in aanloop van 15 juni >> Bekijk hier de instructievideo over ouderenmis(be)handeling
Bereikbaarheid VLOCO tijdens de paasvakantie
VLOCO is gesloten: - van vrijdag 31 maart tot en met maandag 10 april 2023
Wilt u als burger graag met iemand praten over ouderenmis(be)handeling? Bij de hulplijn 1712 kan u terecht met al uw vragen over geweld, ook bij ouderen. 1712 is elke werkdag bereikbaar tussen 9u en 18u. U kan ook mailen of chatten.
Gezocht: vrijwilligers De Vlaamse Ouderenraad zoekt vrijwilligers voor een bevraging in woonzorgcentra. Woon je in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of Brussel en wil jij in gesprek gaan met bewoners van een woonzorgcentrum in je regio? Grijp dan nu je kans! Praktisch Wanneer je je engageert, volg je eerst een korte opleiding van zo’n halve dag. Nadien word je gematcht met een woonzorgcentrum in je regio. Daar ga je bij verschillende bewoners langs om een vragenlijst af te nemen. In mei en/of begin juni 2023 neem je in totaal ongeveer 10 enquêtes af. Je doet dit op je eigen tempo, in overleg met het woonzorgcentrum. Meer info: klik hier.
Theatervoorstelling ‘De Generatie’: première 30 maart 2023
De Generatie, de theatervoorstelling in de schoot van Grijs aan zet, gaat in première op donderdag 30 maart 2023 in Kortrijk. Vanaf het najaar van 2023 wordt er ook elders gespeeld. Via de agenda hou je in de gaten waar De Generatie neerstrijkt de komende maanden. Wil je de theatervoorstelling graag naar jouw stad of gemeente brengen, in het najaar van 2023 of voorjaar 2024? Contacteer dan maarten.vanhee@avansa.be.
Bereikbaarheid VLOCO tijdens de kerstvakantie
VLOCO is gesloten: - van 26 december tot en met 30 december 2022
Wilt u als burger graag met iemand praten over ouderenmis(be)handeling? Bij de hulplijn 1712 kan u terecht met al uw vragen over geweld, ook bij ouderen. 1712 is elke werkdag bereikbaar tussen 9u en 18u. U kan ook mailen of chatten.
Fijne feestdagen!
23 juni: Dag van de Mantelzorger!!Op deze dag staan alle mantelzorgers centraal. Mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook genoeg voor zichzelf? Deze themadag wil mantelzorgers elk jaar de aandacht geven die ze verdienen. Heel wat steden, gemeenten en organisaties organiseren op 23 juni tal van initiatieven. Het Steunpunt Mantelzorg maakte een overzicht:
15 juni 2022 - Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handelingNaar jaarlijkse traditie wordt op 15 juni ouderenmis(be)handeling extra onder de aandacht gebracht. En dat is broodnodig want het blijft een duidelijke problematiek.Vorig jaar werden 967 situaties van geweld bij ouderen vanaf 60 jaar gemeld bij VLOCO, de hulplijn 1712 en de CAW's. Dat zijn zo'n 20 meldingen per week. Het is ook moeilijk om er met iemand over te praten, want voor zowel ouderen als plegers en professionals ondervinden is het een taboe-onderwerp.
Lees hier het persbericht dat VLOCO schreef n.a.v. 15 juni. We werkten hiervoor samen met heel wat organisaties die mee de problematiek in de kijker willen zetten.
Op zoek naar meer info over de International Dag tegen Ouderenmis(be)handeling?
Laat de zorg niet ontsporen - webinars
Naar aanleiding van 15 juni, internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling worden er 2 webinars georganiseerd rond ontspoorde zorg:- 15 juni 2022 - 14u tot 15u30 - Coponcho - Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen? Meer info: klik hier.
- 16 juni 2022 - 18u30 tot 20u - Steunpunt Mantelzorg - Laat de zorg niet ontsporen - Meer info: klik hier.
Nieuwe campagne hulplijn 1712 over oudermishandeling “Ik voel angst, als mijn kind thuiskomt” 1712-campagne wil taboe op oudermishandeling bespreekbaar maken. Op een totaal van 11.300 slachtoffers, 230 slachtoffers van oudermishandeling (2%) In een nieuwe campagne wil 1712 mensen met vragen over oudermishandeling aansporen om hulplijn 1712 te contacteren. Hoewel geweld tegen ouders vaak voorkomt, blijft de problematiek grotendeels onder de radar van politie en hulpverlening. “We weten dat het gezin de plek is waar je de grootste kans loopt om vernederd, geslagen of misbruikt te worden. Maar als het over huiselijk geweld gaat, komt het thema oudermishandeling zelden aan bod.” aldus Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. “Het probleem wordt onvoldoende (h)erkend. Als een ouder, of iemand uit zijn omgeving, ons contacteert over oudermishandeling, gebeurt dat vaak in een laat stadium.”, aldus Van de Voorde.
Oudermishandeling is geweld van een kind op zijn ouder(s). Het gaat over thuiswonende minderjarige en volwassen kinderen en ook over mantelzorgers die geweld plegen op hun ouder(s). Het is de eerste grootschalige campagne van de Vlaamse overheid over deze problematiek. - Klik hier voor het campagnefilmpje
Nieuwe campagne Vief #denkFOUD Vief lanceerde op 23 maart haar nieuwe beeldcampagne #denkFOUD met als slogan ‘denk jij ook fout over oud?’. Met een beeldcampagne wil Vief een gedachteverandering rond ouderen teweeg brengen. Je vindt een sfeerverslag van de lancering op de Vief-website. Meer info over de campagne: www.denkfoud.be.
Jaarverslag Woonzorglijn 2021 beschikbaar Bij de Woonzorglijn kan je terecht voor vragen, suggesties, en klachten die te maken hebben met een woonzorgcentrum, een assistentiewoning, een centrum voor kortverblijf of een dagverzorgingscentrum. Hoeveel oproepen ze in 2021 verwerkten kan je lezen in hun jaarverslag dat nu ter beschikking is. - Klik hier voor het jaarverslag 2021 van de Woonzorglijn
- Klik hier voor meer info over de Woonzorglijn
Inspectieverslagen van woonzorgcentra online beschikbaar vanaf vandaag. Sinds 1 maart publiceert de Zorginspectie haar inspectierapporten van woonzorgcentra op haar website. Door de verslagen online te publiceren, willen Zorginspectie en Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) inzetten op de transparantie van haar werking. Daarnaast vind je via dezelfde website ook de lijst van woonzorgvoorzieningen waar zich ernstige en/of aanhoudende klachten voordoen of waar vragen rijzen over de kwaliteit van de zorg. Deze woonzorgvoorzieningen staan onder een verhoogd toezicht van Zorg en Gezondheid. - de lijst van voorzieningen onder een verhoogd toezicht vind je hier. - de inspectieverslagen vind je hier.
Ga in dialoog met studenten De AP Hogeschool organiseert enkele overlegmomenten waarbij ze studenten de kans willen geven om in gesprek te gaan met ouderen. Zowel ouderen die thuis wonen, als ouderen die in een woonzorgcentrum wonen zijn welkom. Een mooie opportuniteit tot intergenerationele dialoog! De hogeschool moedigt ouderen aan om deel te nemen: ‘Voor de ouderen die deelnemen is het een kans om hun stem te kunnen hebben in het hele gegeven van ouder worden, ze kunnen mee nadenken over residentieel wonen/leven en mee bijdragen aan nieuwe inzichten en betere beeldvorming van ouderen.’ De overlegmomenten gaan door op 3 verschillende momenten, met telkens een andere thematische focus, maar steeds gerelateerd aan het leven in de woonzorgcentra. Hieronder vinden jullie een overzicht van de verschillende sessies en een link waarlangs jullie kunnen inschrijven. Deelnemen is gratis. - Thema "Sense of home: hoe zorg ik voor een thuis-gevoel?" + Thema "Mantelzorg" - Woensdag 9 maart 2022 van 13u tot 17u - Thema "Ageism: vooroordelen en stereotypen over ouder worden" + Thema "Verlies en rouw" - donderdag 10 maart 2022 van 13u tot 17u - thema "Voeding en eetmomenten" + slotbeschouwingen - vrijdag 11 maart 2022 van 9u tot 12u Klik hier als je graag wil inschrijven voor één of meerdere sessies. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Sara Suykens, zij coördineert deze overlegmomenten. Je kan haar bereiken via sara.suykens@dementie.be
Vlaamse Ouderenraad vraagt snel duidelijkheid over verwaarlozing in voormalige woonzorgvoorziening Net als VLOCO is de Vlaamse Ouderenraad ontzet over de berichten naar aanleiding van de inval door de gerechtelijke politie in Alegria Cohousing in Geraardsbergen. 17 verwaarloosde, zorgbehoevende bewoners werden gisteren, 3 februari, geëvacueerd en overgebracht naar een naburig ziekenhuis. De Vlaamse Ouderenraad grijpt deze situatie aan om minister Beke verduidelijking te vragen over de situatie en om na te gaan welke procedures moeten bijgestuurd worden om meer garanties in te bouwen voor de bescherming van kwetsbare ouderen. Lees hier meer.
Hoe ervaar jij de quarantaineregels in woonzorgcentra? De Vlaamse Ouderenraad ontvangt opnieuw verontrustende signalen over quarantaineregels in woonzorgcentra. Ondanks het feit dat er een minimum aan bezoek gegarandeerd moet worden in elk woonzorgcentrum, lijken niet alle centra zich daaraan te houden. Hoe zit dat in jouw woonzorgcentrum? Deel het met de Vlaamse Ouderenraad!
Deel jouw ervaringen
Zijn er in jouw woonzorgcentrum bezoekbeperkingen? En wanneer er een uitbraak is, reikt het woonzorgcentrum dan oplossingen aan, zoals bijvoorbeeld sneltesten? Krijgen de bewoners de zorg die ze nodig hebben? Of wordt het bezoek aan kinesist, kapper of logopedist uitgesteld? Je ervaringen delen kan door contact op te nemen met de beleidsmedewerker Justine Rooze van de Vlaamse Ouderenraad: telefonisch: 02 209 34 53 (op weekdagen) of via mail: justine.rooze@vlaamse-ouderenraad.be. Of je kan het reactieformulier via de website van de Vlaamse Ouderenraad gebruiken.
Jouw signaal wordt sowieso meegenomen De Vlaamse Ouderenraad maakt deel uit van de Taskforce Covid 19-Zorg, die de situatie verder opvolgt. Daar zullen ze deze signalen duidelijk laten klinken.
VLOCO en het CAW wensen jullie het allerbeste voor 2022!
Enquête ‘De woonzorgcentra van morgen’
Hogeschool PXL gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden en modellen voor de toekomstige ouderenzorg. Jij kan daarbij helpen door de enquête in te vullen.
- Klik hier om deel te nemen. Dat duurt zo’n 20 minuten.
Enquête: Hoe denk jij over jouw elektronisch patiëntendossier?
Ken jij het gezondheidsportaal Mijngezondheid.be? Met dit portaal kan je doorklikken naar alle platformen die gezondheidsgegevens over jou aanbieden. Maar hoe denk jij over het elektronisch patiëntendossier? Neem deel aan een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform.
Wat weet jij over het patiëntenplatform? Wat zijn jouw ervaringen en bezorgdheden rond die gegevensdeling met zorgverleners? Hoe toegankelijk vind je de digitale gezondheidsportalen?
Deelnemen kan hier tot 9 januari 2022.
'Geweld stopt niet vanzelf'
Een nieuwe 1712 - campagne in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest richt zich op omstaanders en getuigen van familiaal geweld. Het is de eerste grote campagne van 1712 in Brussel. Gedurende vier weken toont 1712 een spot op sociale media en televisie. Daarnaast worden overal in Brussel posters verspreid met de boodschap “Geweld stopt niet vanzelf. Contacteer 1712 en maak het verschil."
VLOCO-werking tijdens de zomervakantie
VLOCO is tijdens de zomervakantie gesloten: - van woensdag 21 juli tot en met donderdag 29 juli 2021 - van maandag 16 augustus tot dinsdag 31 augustus 2021
Burgers met vragen over geweld kunnen terecht bij de hulplijn 1712.
- maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 18 uur - gesloten op wettelijke feestdagen
- maandag tot en met donderdag van 13 uur tot 17 uur en van 18 uur tot 22 uur - gesloten op wettelijke feestdagen
- 24 uur op 24 uur - 7 dagen op 7
Campagne 1712 richt zich naar plegers van familiaal geweld
Op de internationale dag tegen Ouderenmis(be)handeling (15/6) lanceert de Vlaamse overheid een campagne voor volwassenen die familiaal geweld plegen uit onmacht of in een stresssituatie. Dit is de eerste grootschalige campagne van de Vlaamse overheid specifiek gericht op deze doelgroep. Radiospots en filmpjes op sociale media moeten de doelgroep aansporen om 1712 te contacteren.
In 2020 contacteerden slechts 64 plegers de hulplijn 1712. Dat is minder dan 1% van het totaal aantal oproepen. Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “Het afgelopen jaar zagen we een stijging van 50% meer oproepen naar 1712. Desondanks contacteren erg weinig personen die geweld plegen hulplijn 1712. Het bieden van hulp aan die mensen is nochtans cruciaal om familiaal geweld te stoppen.”
Realiteit of fictie? Lize Spit en Ish Ait Hamou klimmen in de pen Voor de 1712 - campagne schreven auteurs Lize Spit en Ish Ait Hamou een aangrijpende tekst over familiaal geweld.
~ Bekijk de video’s waarin de auteurs het tekstfragment voorlezen en oproepen om 1712 te contacteren.
Ken jij het Brussels Meldpunt Ouderenmis(be)handeling?
Bij het Brussels Meldpunt Ouderenmis(be)handeling kan je terecht voor alle situaties van ouderenmis(be)handeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze luisteren naar je vraag, geven informatie en advies. Soms helpen ze mee om de hulp op te starten, als je dat wilt. Ouderen, maar ook familieleden en professionals kunnen er terecht. Het Brussels Meldpunt Ouderenmis(be)handeling geeft ook vormingen.
Je kan hen contacteren via: 02 511 91 20 info@home-info.be
15 juni 2021 - Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handelingVandaag, 15 juni, is het Internationale dag tegen Ouderenmis(be)handeling. En het is nog steeds broodnodig om dit thema in de kijker te zetten: in 2020 registreerden de CAW's, 1712 én VLOCO 1139 situaties van familiaal geweld bij ouderen. Dat betekent 22 casussen per week. Psychische mis(be)handeling, maar ook fysieke mis(be)handeling en het schenden van rechten komen het meest voor. Vaak heeft de pleger van het geweld ook een zorgvraag. Heb je als professional vragen omtrent ouderenmis(be)handeling? Neem dan contact op met VLOCO: 078 15 15 70 of ouderen@cawoostvlaanderen.be Burgers kunnen met vragen over dit thema terecht bij 1712, de hulplijn rond geweld en kindermishandeling.
Wat staat er op de agenda vandaag in Vlaanderen?
15 juni - vorming "Laat de zorg niet ontsporen!"Voor familieleden, mantelzorgers en burgers die het thema genegen zijn.Deze online vorming van Coponcho, in samenwerking met de stad Gent, geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen. Door voortdurende inspanningen bij een zorgsituatie is het risico dat de zorg kan ontsporen groter. Dat kan geleidelijk aan gebeuren, zonder besef of wens. Redenen zijn bijvoorbeeld overbelasting of de complexe taken van verzorgen of toedienen van medicatie. Vele mantelzorgers roeien steeds met kleinere riemen en gaan soms aan zichzelf voorbij.
Aan de hand van casussen krijg je als zorgdrager op een positieve manier inzicht in wat de dunne grens is tussen ontspoorde zorg en misbehandeling van een zorgafhankelijke persoon, zonder daarbij iemand met de vinger te wijzen. Aan de hand van deze vorming kom je te weten hoe belangrijk het is om zonder schuldgevoel tijdig hulp in te schakelen. Praktisch - Datum: 15 juni 2021
- Van 13u30 tot 15u00
- Plaats Online
- Prijs Gratis
We kijken alvast uit naar jullie deelname!
'Als je eens wist' zoekt getuigen
Hilde van Mieghem en Borgerhoff & Lamberigts werken aan een nieuwe documentairereeks van ‘Als je eens wist’ voor Canvas. Nu ligt de focus op intrafamiliaal geweld vanuit het kind, dat zich vertaalt in oudermishandeling en siblinggeweld. We zijn op zoek naar getuigen die (niet anoniem!) willen spreken over hun ervaringen met een of meerdere vormen van dit geweld. Ben of ken jij zo iemand? Mail dan naar sara@alsjeeenswist.be of klik op deze link voor meer info.
Ken jij de duowerking van Samana?Samana duowerking verbindt mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers voor een warm sociaal contact. De verbinding krijgt vorm door het samenstellen van duo’s. Elk duo spreekt regelmatig af om samen iets te doen wat voor allebei deugd doet, op maat van het duo zelf. Zo ontstaan betekenisvolle één-op-één contacten, waardoor iedereen groeit. Samana ondersteunt de duo’s met vorming en coaching, waardoor het contact nog meer diepgang krijgt.Interesse? Meer info vind je op de website van Samana.
Oproep: Help woonzorgcentra om hun relatie met bewoners en familie te verbeteren
Goede communicatie en warme relaties zijn voor iedereen ontzettend belangrijk, ook voor de bewoners van woonzorgcentra en hun naasten. Maar soms kan er in een ruis ontstaan, waardoor de relaties tussen bewoner, familie en woonzorgcentrum stroef lopen. Het net opgestarte project ‘ Trialoog’ wil onderzoeken hoe de relaties binnen woonzorgvoorzieningen versterkt kunnen worden. Ook de Vlaamse Ouderenraad is betrokken. En jij kan ons helpen.
Hoe kunnen relaties beter verlopen? In een eerste fase van het project willen we informatie verzamelen. We willen te weten komen hoe bewoners, hun naasten en woonzorgmedewerkers de relaties in het woonzorgcentrum ervaren. Ook zijn we benieuwd naar wat er volgens zij die direct betrokken partij zijn, nodig is om tot een betere verstandhouding te komen.
Doe mee! Je kan op verschillende manieren deelnemen, en dat tot eind april:
Door een korte vragenlijst te beantwoorden over hoe jij relaties in het woonzorgcentrum ervaart. Door goede ervaringen te delen. Elk moment waarop je dacht ‘We verstaan elkaar, de relaties in dit woonzorgcentrum zitten echt goed!’ mag je delen. Door mee te praten in een digitale gespreksgroep. In kleine groepjes van 4 tot 8 bewoners, familieleden of medewerkers ga je op zoek naar die elementen die nodig zijn om goede relaties uit te bouwen. Meer informatie
Bron: nieuwsbericht overgenomen van Vlaamse Ouderenraad.
2 februari 2021 - Europese Dag van het SlachtofferOp deze dag vragen we extra aandacht voor de rechten van slachtoffers.Kent u de de website www.slachtofferzorg.be al? Deze website bestaat intussen drie jaar en is bedoeld voor slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en aanslagen. U vindt er informatie op juridisch, praktisch en emotioneel vlak. Ook naasten van deze slachtoffers en getuigen kunnen voor informatie en ondersteuning op deze website terecht. Voor verschillende feiten biedt de website specifieke informatie en wordt er dieper ingegaan op wat slachtoffers zelf kunnen doen en wie hen kan helpen. Zo werd de website onlangs aangevuld met informatie rond vandalisme, bedreiging, mensenhandel, (cyber)pesten, vluchtmisdrijf en discriminatie.
Blijf pratenBlijven praten met mensen in je omgeving helpt om je goed te voelen. Dat kan bij ons nu even niet; Maar weet dat er altijd iemand voor je klaarstaat. In je eigen omgeving of via een hulplijn.
5 garanties voor ouderen in tijden van corona
De Vlaamse Ouderenraad vraagt 5 garanties voor ouderen in coronatijden. Ouderen stonden tijdens de coronacrisis mee in het oog van de storm. Meer dan ooit hadden zij het gevoel dat er boven hun hoofd beslissingen werden genomen. Voor velen van hen blijft dat gevoel ook nu voortleven. Vandaag doen zij hun verhaal. De Ouderenraad ging in gesprek met bijna 50 ouderen in een kwetsbare situatie en hun omgeving. Hun ervaringen en signalen vormen de basis voor 5 garanties. Wie oud is moet daar in de toekomst op kunnen vertrouwen.
Vragenlijst ouderen en internetgebruikMaren Verhoest, student Communicatiewetenschappen; afstudeerrichting Nieuwe Media en Maatschappij - UGent, is op zoek naar ouderen (65 plussers) om een vragenlijst over hun internetgebruik in te vullen.De vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Deze vragenlijst bevat naast enkele algemene vragen ook enkele reeksen met stellingen over uw internetvaardigheden en uw sociaal kapitaal. Er zijn in deze vragenlijst geen juiste of foute antwoorden. Het is alleen uw persoonlijke mening die telt. Alle ingevulde vragenlijsten worden volstrekt vertrouwelijk en anoniem behandeld. Voor vragen en opmerkingen met betrekking tot de vragenlijst kan u altijd terecht via maren.verhoest@ugent.be.
1 op 3 vrouwen ouder dan 60 slachtoffer van ouderenmis(be)handelingBijna één op drie vrouwen ouder dan zestig jaar geeft aan slachtoffer te zijn van ouderenmis(be)handeling. Een best hoog cijfer, maar sensibilisering is en blijft broodnodig. Ouderenmishandeling – of ouderenmisbehandeling – is een onderschat maatschappelijk probleem. En met de vergrijzing zal het alleen maar toenemen. Maandag, 15 juni, is het Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat in België ongeveer 32% van de vrouwen ouder dan zestig jaar aangeven slachtoffer te zijn van ouderenmis(be)handeling. Uit de consulten bij VLOCO blijkt dat hoofdzakelijk vrouwen het slachtoffer zijn (70%) en voornamelijk mensen uit de dichte omgeving pleger zijn (81%). Bovendien woont 67% samen met de pleger, wat soms aanleiding geeft tot grote bezorgdheid over de veiligheid en de integriteit van de oudere. In Vlaanderen werden vorig jaar 799 situaties van ouderenmis(be)handeling geregistreerd. Dat cijfer is slechts het topje van de ijsberg.
Er moet dus nog steeds meer aandacht komen voor geweld op ouderen thuis, in woonzorgcentra en andere residentiële settings. Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (2018) gaf meer dan 33% van de ouderen in een residentiële setting aan slachtoffer te zijn. Enkel door erover te spreken, kan het taboe doorbroken worden. Nog te vaak is er angst om erover te spreken, bij zowel slachtoffers als betrokkenen, door schaamte, externe druk, loyaliteitsconflicten, (wederzijdse) afhankelijkheid, onzekerheid … Ook hulpverleners ervaren een drempel en kampen soms ook met handelingsverlegenheid. Bovendien geldt in Vlaanderen geen meldings- of registratieplicht, waardoor het moeilijk is om overzicht te krijgen van de gekende en reeds aangepakte situaties.
VLOCO pleit voor een integrale, systematische aanpak van het thema. Volgens ons kan de overheid daarin een rol spelen en zorgorganisaties aanmoedigen om een beleid over ouderenmis(be)handeling op te bouwen, met een stappenplan en aanspreekpunten voor medewerkers. Zonder een integrale systeemaanpak dreigt dit een hardnekkig, structureel probleem te worden.
Skypen, chatten, videobellen. Hoe begin je eraan?In deze tijden van Corona, speelt heel de wereld zich af in ons kot. Een mens kan dan wel nog communiceren met zichzelf, maar dan ben je ook wel rap uitgepraat en de muren antwoorden ook niet. Met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden kan je enkel nog praten met de hulp van telefoon, GSM, computer, tablet en smartphone.Maar voor veel senioren is die digitale wereld toch moeilijk en hebben ze daar nog veel vragen bij.
Seniornet Vlaanderen VZW probeert zo veel mogelijk vragen op te lossen en heeft daarvoor een Forum waar iedereen vragen kan stellen over alle aspecten van de digitale wereld. Gegarandeerd worden alle vragen beantwoord door hun animatoren.
Hoe dat in zijn werk gaat, vind je hier.
"Vanuit ons kot"-krantWil jij het contact tussen de oudere en hun (klein)kinderen op een creatief manier bevorderen?De Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse ouderenraad en Minister Beke geven families de mogelijkheid om wekelijks online een krantje te maken dat bij de (groot)ouder in papieren vorm in de bus valt.Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van 3 publicatiebureaus. Meer info klik hier.
Onderzoek naar impact van Corona op gezinsrelaties - ook grootouders kunnen deelnemen!
Altijd samen thuis,… klinkt gezellig, of niet? Welke impact heeft de corona-crisis op jouw gezin?
Het zijn uitzonderlijke tijden. De kinderen zijn altijd thuis, maar vakantie is het niet. De Corona-crisis dwingt gezinnen om een heel nieuw evenwicht te zoeken tussen werk, zorg en vrije tijd. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool wil graag weten hoe gezinnen dit aanpakken, welke steun ze hebben, en voor welke oplossingen ze kiezen.
Ook grootouders kunnen deelnemen! Doe mee en deel!
- Klik hier voor de bevraging.
Hoe ga je om met conflicten in het gezin tijdens de #coronacrisis?
Hulplijn 1712 ontwikkelde een poster met 5 tips. Stop familiaal geweld. De 5 tips: - Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar
- Word je boos? Uit je gevoelens
- Bespreek spanningen en conflicten
- Druk op de pauzeknop en
- Zoek steun of hulp
CAW Noord West-Vlaanderen CAW Zuid-West-Vlaanderen Caw Centraal-West-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen vzw CAW Antwerpen CAW Boom Mechelen Lier CAW De Kempen CAW Halle-Vilvoorde CAW Oost-Brabant Caw Limburg Vertrouwenscentrum Kindermishandeling
| |